Persamaan Antara Majlis Raja-Raja Dan Dewan Keadilan Dan Undang Negeri Sembilan

satu program percuma khas oleh orangnogori.com

Seperti yang ramai sedia maklum, pembentukan dan peranan Majlis Raja-Raja di dalam Perlembagaan Persekutuan yang kita kenal hari ini dibentuk pada 1948 berdasarkan Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 dan Perlembagaan Kemerdekaan 1957.

Persamaan Antara Majlis Raja-Raja Dan Dewan Keadilan Dan Undang Negeri Sembilan

Namun mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa Majlis Raja-Raja juga memiliki beberapa persamaan dengan Dewan Keadilan dan Undang Negeri Sembilan.

Penubuhan Dewan Keadilan dan Undang Negeri Sembilan ini pula adalah berdasarkan versi Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Sembilan semasa Yamtuan Besar Negeri Sembilan ketika itu, Tuanku Muhammad Shah ibni Almarhum Tuanku Antah dipertuankan sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan (SPBYDPBNS).

Versi terkini ditulis berdasarkan pindaan 1959, namun Undang-Undang Tubuh ini telah wujud seawal 1896, malah sebahagian besar peraturannya mengambil asas kerajaan-kerajaan kecil (Luak) di dalamnya seperti Kerajaan Rembau dan Sungai Ujong, lama sebelum Negeri Sembilan wujud.

Dari Perlembagaan Persekutuan tertulis;
“Perkara 38. Majlis Raja-Raja; (1) Maka hendaklah ada suatu Majlis Raja-Raja yang hendaklah ditubuhkan mengikut Jadual Kelima.” Majlis Raja-Raja, atau Council of Rulers yang dimaktubkan di dalam Perlembagaan Persekutuan adalah turut mengambil contoh asas penubuhan Dewan Keadilan dan Undang yang dimaktubkan di dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Sembilan (Rujuk gambar 1 atau 2)

Persamaan Antara Majlis Raja-Raja Dan Dewan Keadilan Dan Undang Negeri Sembilan Persamaan Antara Majlis Raja-Raja Dan Dewan Keadilan Dan Undang Negeri Sembilan

Persamaan juga wujud dalam perkara berikut di dalam Perlembagaan Persekutuan;”(5) Majlis Raja-Raja hendaklah dirundingi sebelum dibuat apa-apa perubahan tentang dasar yang menyentuh tindakan pentadbiran di bawah Perkara 153.”Jika Majlis Raja-Raja menjadi rujukan utama Kerajaan Persekutuan sekiranya memerlukan nasihat berkaitan adat istiadat Melayu dan Islam, Dewan Keadilan dan Undang pula menjadi rujukan utama Menteri Besar mewakili Kerajaan Negeri berkenaan hal yang sama. (Rujuk gambar 2)

Malah, jika merujuk kepada Jadual Ketiga (Perkara 32 dan 33) di dalam Perlembagaan Persekutuan berkaitan Bahagian 1, iaitu pemilihan Yang di-Pertuan Agong berkaitan tugas memilih, menentukan kelayakan, memasyhurkan, menabal malah memecat Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong (SPBYDPA) juga mengambil contoh pelaksanaan yang sama oleh Undang Luak Yang Empat (selaku ahli di dalam Dewan Keadilan dan Undang) terhadap SPBYDBNS. (Rujuk Gambar 3 atau 4).

Persamaan Antara Majlis Raja-Raja Dan Dewan Keadilan Dan Undang Negeri Sembilan Persamaan Antara Majlis Raja-Raja Dan Dewan Keadilan Dan Undang Negeri Sembilan

Namun demikian, pembentukan Majlis Raja-Raja, peranan serta amalan di dalam MRR berdasarkan Perlembagaan Persekutuan masih lagi hasil daripada persetujuan kesemua Raja-Raja Melayu.

Sekalipun ia mengambil contoh asas dari Undang-Undang Tubuh Negeri Sembilan, banyak lagi rujukan-rujukan lain yang perlu diambil sebagai panduan dan memastikan peranan dan fungsi Majlis Raja-Raja benar-benar mematuhi dan dipelihara haknya di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Persamaan Antara Majlis Raja-Raja Dan Dewan Keadilan Dan Undang Negeri Sembilan

Inilah antara keunikan Sistem Raja Berpelembagaan, hanya satu seumpamanya di dunia. Kedaulatan Raja-Raja Melayu terpelihara haknya di dalam Perlembagaan Persekutuan. Semuanya demi memastikan dengan rahmat dan inayahNya, diizinkan Raja-Raja Melayu ini terus memayungi rakyat. – Sumber Khairul Ashraf Muhamad (KAM)

Artikel Berkaitan:
Mari Kenali Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir
Yang di-Pertuan Agong Pertama Malaysia

Loading...

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi orangnogori.com

Kontribusi oleh : Freddie Aziz Jasbindar
Editor & founder orangperak.com
Hantarkan artikel dan penulisan anda dengan:
  • emailkan ke botalaboratory[at]gmail.com atau
  • whatsapp ke nombor 014 605 0005
PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.