Jeritan Rakan Jadi Penyelamat – Kebakaran Sekolah Tinggi Islam As Sofa, Rembau

satu program percuma khas oleh orangnogori.com

REMBAU, 28 Sept – “Ketika nyenyak tidur, saya terkejut terdengar jeritan rakan yang mengajak kami segera keluar. Sebaik membuka mata, saya dapati api mulai merebak melalui bahagian siling asrama,” kata Nurul Syazana Ahmed Faisal, 16, pelajar Sekolah Tinggi Islam As Sofa, Kampung Nerasau, Rembau menceritakan mengenai kebakaran di premis itu, hari ini.

Jeritan Rakan Jadi Penyelamat - Kebakaran Sekolah Tahfiz Yayasan Assofa, Rembau

Nurul Syazana. Foto Harian metro

Nurul Syazana berkata, kejadian 1.50 pagi itu menyebabkan dia dan 36 rakannya menjerit ketakutan.

Katanya, api didapati merebak di siling sehingga ke luar tingkap menyebabkan mereka melarikan diri menggunakan pintu hadapan.

“Bagaimanapun kami gagal keluar ke jalan utama berikutan kebakaran merebak sehingga ke hadapan asrama. Berikutan itu kami berlari ke surau dan dewan di belakang asrama,” katanya ditemui di tempat kejadian, hari ini.

Nurul Syazana berkata, dia dan rakan keluar sehelai sepinggang dan gagal menyelamatkan barangan termasuk kad pengenalan, al-Quran dan bahan pengajian.

“Saya bersyukur kerana insiden ini tidak membabitkan kemalangan jiwa tetapi hanya tiga rakan sesak nafas,” katanya yang demam.

Sementara itu, ibu Nurul Syazana iaitu Suhana Yaacub, 43 berkata, dia dihubungi pihak sekolah pada 3 pagi namun hanya membalas panggilan pada 5 pagi.

Katanya, sebaik dimaklumkan mengenai kebakaran fikirannya terarah kejadian yang berlaku di pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Kuala Lumpur, 14 September lalu.

“Saya hanya mampu mengucap sebaik tahu kejadian dan bersyukur anak terselamat,” katanya yang datang dari Shah Alam, Selangor.

Dalam kebakaran itu, tiga pelajar sesak nafas manakala 34 lagi diselamatkan.

[BERITA SEBELUM: Kebakaran Di Asrama Perempuan Pusat Tahfiz, Yayasan Assofa, Rembau]

Sumber – Harian Metro (28 September 2017 | 12:28 PM)

Loading...

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi orangnogori.com

Kontribusi oleh : Freddie Aziz Jasbindar
Editor & founder orangperak.com
Hantarkan artikel dan penulisan anda dengan:
  • emailkan ke botalaboratory[at]gmail.com atau
  • whatsapp ke nombor 014 605 0005
PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.